1 cebule podsmażamy na oliwie (pokrojoną w kostkę) na to wsypać szklankę soczewicy czerwonej i zalać 3-4 szklankami wody. Wsypać troche warzywka, gotować. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę, listek laurowy, pieprz, kolendrę, imbir, paprykę, kumin, kardamon, łyzkę koncentratu pomidorowego. Na koniec ją zmiksować i podawać posypaną kuminem, pokropić oliwą i zajadac z pieczywkiem
i jeszcze jedną, bo ja taka zupkowa dziewczyna jestem
Wode zagotowac. Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mąkę i curry, smażyć 2 min. (Ja mąki nie dodaję...) Do gotującej sie wody dodać cebulę z mąką. Mieszać. Dodać pomidory (można zmiksować), po zagotowaniu dodać ryż. Gotować 10 min, po czym dodać cukinię pokrojoną w kostkę i tuńczyka z puszki w sosie własnym. Gotować 15 min.
tez taka zupe z soczewicy robie, a moj maz zawsze do tego na koniec oprocz oliwy z oliwek, cytryne dodaje. no i chleb musi byc :/ .. ale to jedna z tych ulubionych a czasem jak jest za malo gesta, to troszke makaronu dodaje