Składniki: 60 – 70 dkg – kiełbasa, polędwicą, boczek wędzony, parówka; 50 – 60 dkg – mięso wieprzowe; 3 – 4 ogórki kiszone z wodą z ogórków 100 – 200 ml (najlepiej w woreczku lub słoiku – aby była woda kiszona z ogórków); 2 łyżki przecieru pomidorowego; 2 cebule; 2 – 3 średnie marchewki; Oliwki ciemne i zielone bez pestek; 1 / 2 cytryny; Szklanka kaszy perłowej; Papryka czerwona; Pieprz i sól.
Przygotowanie: Z mięsa wieprzowego i boczku wędzonego pokrojonego w większą kostkę gotujemy rosół (ilość wody, około 2 – 3 litry), aż mięso będzie miękkie. Kaszę perłową wsypujemy po zagotowaniu się wody z mięsem. Kiełbasę, polędwicę i parówki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni – dodajemy do gotującego się rosołu. Oddzielnie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (zarumienić) z marchewką i przecierem pomidorowym – dodajemy do gotującego się rosołu – gotujemy 15 – 20 min. Następnie wrzucamy oliwki pokrojone w talarki i cytrynę z papryką pokrojone w kostkę – gotujemy 15 min. Ogórki kiszone kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do zupy wraz z wodą z ogórków - na 5 minut przed końcem gotowania. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Życzę smacznego!!!