Twoja przeglądarka nie obsługuje zawartości Flash.

Forum

Mierzyn 24 - Portal Mieszkańców > Mierzyn > Metropolia Szczecin :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Przekąski
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Pomidory z mozarellą
Moderatorzy: admin, moderator1, żaba, kacper, tomek24, marylka, moderator
Autor Odpowiedzi
jacek73
24 lis 2008 : 22:22

Zarejestrowany #17
Dołączył: 25 cze 2008 : 10:33
postów: 32
Kto raz spróbował mozarellę w takiej postaci na zawsze zostanie jej wielbicielem

Składniki (danie dla 2 osób):
- mozarella (150-250 gr)
- 5-6 dojrzałych pomidorów
- bazylia (suszona lub świeża)
- sos włoski Knorra

Przepis:
Kroimy pomidory na grube plastry i rozkładamy równo na płaskim talerzu. Na pomidory kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki mozarellę. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na mozarellę kładziemy listki świeżej bazylii. Zamiast świeżej możemy użyć suszonej - jak kto woli (efekt końcowy jest różny, warto więc spróbować obu wersji). Całość polewamy obficie włoskim sosem Knorra rozrobionym z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody. Czekamy ok. 10 minut aż sos przegryzie się z pomidorami i podajemy - najlepiej z ciemnym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym. Palce lizać! Bon appetit!




w lodówce musi być zawsze zimne piwo!
Powrót do góry
zbych
28 lis 2008 : 12:28

Zarejestrowany #27
Dołączył: 03 lip 2008 : 16:52
postów: 24
to chyba i ja bym potrafił?
może żonke zaskoczę?

w wolnej chwili koszę trawę
Powrót do góry
monnatessa
23 lut 2009 : 21:23

Zarejestrowany #141
Dołączył: 23 lis 2008 : 21:35
postów: 356
To jest przepyszne i prościutkie. Niebo w gębie
Ja zdecydowanie polecam takie pomidorki z mozarellą zapiec - zimą w piekarniku a latem - na grillu.
Powrót do góry
jacek73
24 lut 2009 : 05:55

Zarejestrowany #17
Dołączył: 25 cze 2008 : 10:33
postów: 32
muszę przyznać, że nie próbowałem zapiekać
dzięki za pomysł!

w lodówce musi być zawsze zimne piwo!
Powrót do góry
emiliast
24 lut 2009 : 16:37

Zarejestrowany #26
Dołączył: 02 lip 2008 : 17:42
postów: 132
o zapiekaniu tez nie pomyslalam, a wczoraj sama robilam, tylko, ze mozarelle dalam na dol

uwielbiam jeść!!
Powrót do góry
stach
03 mar 2009 : 13:24

Zarejestrowany #19
Dołączył: 25 cze 2008 : 17:27
postów: 24
rewelacyjne! mniam

Mierzyn rules!
Powrót do góry
isabel
27 wrz 2009 : 13:51

Zarejestrowany #95
Dołączył: 02 wrz 2008 : 08:30
postów: 149
Fakt, ta przekąska jest przepyszna.:) Ja zamiast sosu Knorra polewam octem balsamicznym z dodatkiem oliwy z oliwek. (Nie używam gotowych mieszanek przypraw, bo oprócz ziół dodają tam zawsze glutaminian sodu, jakieś aromaty i inne dziwactwa.)
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System