Forum

Mierzyn 24 - Portal Mieszkańców > Mierzyn > Metropolia Szczecin :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Zupy
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Solanka - rosyjski żurek
Moderatorzy: admin, moderator1, żaba, kacper, tomek24, marylka, moderator
Autor Odpowiedzi
zkakietek
13 kwi 2015 : 20:57
Zarejestrowany #723
Dołączył: 29 mar 2012 : 18:57
postów: 5
Składniki:
60 – 70 dkg – kiełbasa, polędwicą, boczek wędzony, parówka;
50 – 60 dkg – mięso wieprzowe;
3 – 4 ogórki kiszone z wodą z ogórków 100 – 200 ml (najlepiej w woreczku lub słoiku – aby była woda kiszona z ogórków);
2 łyżki przecieru pomidorowego;
2 cebule;
2 – 3 średnie marchewki;
Oliwki ciemne i zielone bez pestek;
1 / 2 cytryny;
Szklanka kaszy perłowej;
Papryka czerwona;
Pieprz i sól.

Przygotowanie:
Z mięsa wieprzowego i boczku wędzonego pokrojonego w większą kostkę gotujemy rosół (ilość wody, około 2 – 3 litry), aż mięso będzie miękkie. Kaszę perłową wsypujemy po zagotowaniu się wody z mięsem.
Kiełbasę, polędwicę i parówki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni
– dodajemy do gotującego się rosołu.
Oddzielnie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (zarumienić)
z marchewką i przecierem pomidorowym – dodajemy do gotującego się rosołu – gotujemy 15 – 20 min.
Następnie wrzucamy oliwki pokrojone w talarki i cytrynę z papryką pokrojone w kostkę – gotujemy 15 min.
Ogórki kiszone kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do zupy wraz z wodą z ogórków - na 5 minut przed końcem gotowania.
Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Życzę smacznego!!!
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System