2 szklanki mąki 2 dkg drożdży 1 gul oliwy -gul to nowa jednostka miary 3/4 szklanki letniej wody sól,pieprz -do smaku
wykonanie:
do wody dodać rozkruszone drożdże,wymieszać do rozpuszczenia po czym dolać olej, miksturę połączyć z mąką,dodać przyprawy i chwilę wyrabiać. Po wyrobieniu zwartej konsystencji kilkakrotnie uderzyć ciastem o blat w celu jego lepszego napowietrzenia. Ciasto rozprowadzić na posmarowaną lekko oliwą blachę,wysmarować powierzchnię ciasta ketchupem,obficie posypać oregano,na to starkowany ser i inne dodatki lub wg.własnego widzi mi się. Wszystko odstawić na chwilę,po czym wstawić do rozgrzanego do 220C piekarnika i piec około 10 min.+/- 2 min.
S M A C Z N E G O
[ Edytowany 31 sie 2008 : 08:04 ] We'll see you next time... krissmierzyn
zona leje gula i jest dobrze,ciutke wiecej,czy mniej nie powinno byc problemu,napisz czy wyszlo jak bedziesz robila... We'll see you next time... krissmierzyn
z suchymi drożdżami to nie wiem,ale na 99% kupisz je w : Piotr i Paweł Real i sklepiku na weleckiej kolo krzyzowki... We'll see you next time... krissmierzyn
zrobiłam... nie wyszla mi, ale pocieszę Cię, że jeszcze żadna pizza mi nie wyszła Ciągle wypóbowuję nowe przepisy, i chyba zrobienie pizzy nie jest mi pisane Zostanę przy muffinkach
tygrys może za krótko wyrabiałaś? ciasto drożdżowe żeby było dobre musi dostać dużo powietrza żeby ładnie wyrosło. Trzeba wypróbować ten przepis bo do tej pory ciasto na pizzę robiłam na oko życie jest pełne zakrętów ...
ciasto trza dobrze wyrobic a pozniej walic nim o stol,wtedy dostaje buzo powietrza /podpatrzylem/. ale jak wy sie we dwie do tej pizzy przymierzycie to wyjdzie wam taka ze pol mierzyna sie zleci...
winko powiadasz! ty mnie cisnienia nie podnoś bo ja przez najbliższe parę miesięcy to herbatkę z kopru włoskiego bedę popijać żeby mój oses kolki nie miał!
drożdży nie mam ale każę jutro zakupić życie jest pełne zakrętów ...