Kto raz spróbował mozarellę w takiej postaci na zawsze zostanie jej wielbicielem
Składniki (danie dla 2 osób): - mozarella (150-250 gr) - 5-6 dojrzałych pomidorów - bazylia (suszona lub świeża) - sos włoski Knorra
Przepis: Kroimy pomidory na grube plastry i rozkładamy równo na płaskim talerzu. Na pomidory kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki mozarellę. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na mozarellę kładziemy listki świeżej bazylii. Zamiast świeżej możemy użyć suszonej - jak kto woli (efekt końcowy jest różny, warto więc spróbować obu wersji). Całość polewamy obficie włoskim sosem Knorra rozrobionym z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody. Czekamy ok. 10 minut aż sos przegryzie się z pomidorami i podajemy - najlepiej z ciemnym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym. Palce lizać! Bon appetit!
Fakt, ta przekąska jest przepyszna.:) Ja zamiast sosu Knorra polewam octem balsamicznym z dodatkiem oliwy z oliwek. (Nie używam gotowych mieszanek przypraw, bo oprócz ziół dodają tam zawsze glutaminian sodu, jakieś aromaty i inne dziwactwa.)