Ciasto : 2 szkl. maki 1/2 kostki stopionej margaryny (- w temp. pokojowej /ja dalam maslo) 2 zoltka 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki kakao 1 szkl. cukru
Ze wszystkich skladnikow wyrobic kruszonke i podzielic na dwie czesci. Jedna wylozyc na blaszke, a druga schowac do zamrazarki (na czas przygotowywania masy serowej).
Masa serowa : 4 serki homogenizowane 1 budyn smietankowy lub waniliowy 1 szklanka cukru 3 jajka 1/2 margaryny
Wszystkie skladniki zmiksowac i wylozyc na ciasto. Zetrzec na tarce warzywnej druga czesc ciasta (posypujac oczywiscie mase serowa) . Mozna dodac cukier waniliowy i aromat
Piec ok. 50 min. w 180 st.
Przygotowuje sie to wszystko doslownie 10 minut, a w smaku jest przepyszne Ja robilam swoj sernik z polowy porcji, w malej blaszce.
Wszystko wskazuje na to, że jest to przepyszny, prosty przepis na sernik przypominający w smaku ten, który można kupić w pudełku jako "Sernik Królewski" Dr.Oetker - z mieszanką do wypieku ciasta i drugą do sporządzenia masy sernikowej. Podobny sposób przygotowania, nawet taki sam proces wyrabiania kruszonki. Wygląd gotowego ciasta jest identyczny, tak więc pozostaje tylko upiec i spróbować. Zawsze to będzie sernik własnej roboty a nie taki z pudełka. Wygląda niezwykle smakowicie.
ja nie znam zadnych ciast "z pudelek", ale bardzo mozliwe, ze to ten sernik bo jest bardzo prosty, a te "gotowe" sa zwykle tez proste w przygotowaniu powodzenia uwielbiam jeść!!