Forum

Mierzyn 24 - Portal Mieszkańców > Mierzyn > Metropolia Szczecin :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Inne
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Wielkanocne menu
Moderatorzy: admin, moderator1, żaba, kacper, tomek24, marylka, moderator
Autor Odpowiedzi
monika
04 kwi 2009 : 19:13

Zarejestrowany #25
Dołączył: 30 cze 2008 : 19:37
postów: 82
Co podajecie na śniadanie wielkanocne i przez resztę świątecznych dni? Jakie ciasta pieczecie - baby, mazurki? Podzielcie się przepisami, czekam na inspiracje, szczególnie na przepisy sałatek bo bardzo lubię a te co robię już się nam trochę znudziły...

Dodam, że u nas w te Święta jadamy sałatki, jest jakieś mięso pieczone, obowiązkowo biała kiełbasa, żurek, jajka faszerowane - najlepsze są z farszem pieczarkowym,ciasta i oczywiście baby wielkanocne.

życie jest pełne zakrętów ...
Powrót do góry
irenka
05 kwi 2009 : 21:16

Zarejestrowany #13
Dołączył: 24 cze 2008 : 17:19
postów: 58
może pascha?

Pascha

Składniki :

* 1 kg tłustego sera białego
* 1 szkl. śmietanki kremówki
* 20 dkg cukru
* 20 dkg masła
* 5 jajek
* cukier waniliowy
* rodzynki
* orzechy

Sposób przygotowania:

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać śmietankę, cukier waniliowy, masło, żółtka utarte do białości z cukrem, rodzynki i zmielone orzechy. Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć na serwetkę, serwetkę zawiązać. Paschę przykryć np. deseczką, obciążyć i pozostawić w chłodzie do zastygnięcia.

życie generalnie jest fajne
Powrót do góry
irenka
05 kwi 2009 : 21:17

Zarejestrowany #13
Dołączył: 24 cze 2008 : 17:19
postów: 58
Sałatka hawajska
puszka ananasów
puszka brzoskwiń
puszka fasoli czerwonej
8 ogórków konserwowych
2 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
bazylia

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie, ananasy i ogórki pokroić w kosteczkę. Dodać odsączoną fasolę i majonez. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić przprawami.



Pikantna sałatka czosnkowa
Puszka kukurydzy
słoik pieczarek marynowanych
czerwona fasola w sosie pomidorowym (pikantna)
3 - 4 ząbki czosnku
majonez

Pieczarki pokroić w kostkę, fasolę odcedzić, ale nie płukać, odcedzić kukurydzę, przez praskę przecisnąć dwukrotnie czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez. Nie solić i nie pieprzyć.

[ Edytowany 05 kwi 2009 : 21:19 ]

życie generalnie jest fajne
Powrót do góry
monika
08 kwi 2009 : 08:51

Zarejestrowany #25
Dołączył: 30 cze 2008 : 19:37
postów: 82
Za paschą nie przepadam ale pikantną sałatkę czosnkową trzeba będzie wypróbować

życie jest pełne zakrętów ...
Powrót do góry
maru
22 kwi 2009 : 22:52
Zarejestrowany #189
Dołączył: 05 mar 2009 : 23:31
postów: 4
a ja zapraszam do słuchania mojego kącika kulinarnego w radiu szczecin fm (94,4 fm) w audycji Babska rzecz w każdą sobotę o godzinie 15.
Powrót do góry
żaba
31 mar 2010 : 20:04
Zarejestrowany #142
Dołączył: 27 lis 2008 : 12:56
postów: 104
Szukam inspiracji
Może w tym roku ktoś się podzieli jakimś fajnym i wypróbowanym przepisem?
Powrót do góry
grek
02 kwi 2010 : 13:19

Zarejestrowany #21
Dołączył: 26 cze 2008 : 16:39
postów: 22
a przyznam, że mam ten sam problem
żadnego pomysłu na wielkanocne menu
może żurek staropolski...
Powrót do góry
żaba
05 kwi 2010 : 17:10
Zarejestrowany #142
Dołączył: 27 lis 2008 : 12:56
postów: 104
No żurek był co prawda nie wiem czy stropolski były jeszcze jajka faszerowane pieczarkami drugie faszerowane szczypiorkiem i koperkiem, sałatka jarzynowa, sałatka z sałaty lodowej, ogórka, pomiodora, kukurydzy itp. wędliny, biała kiełbasa, galaretka mięsna, sosy: tatarski i czosnkowy, śledzie no i ciasta.
No i powiem szczerze że obżarta jestem jak bąk rodzina też

[ Edytowany 05 kwi 2010 : 17:10 ]
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System