Masło trzeba lekko rozpuścić np. wstawić na kilka sekund do mikrofalówki ( tak aby łatwo było rozmieszać wszystkie składniki). Wcisnąć kilka ząbków czosnku i wymieszać. Dodac szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu. Odstwić i czekac aż masa zacznie gęstnieć. Co pewien czas trzeba mieszać bo inaczej przyprawy opadną na dół. Pod koniec dodajemy troszeczkę świeżych ziół i natki pietruszki. Masełko jest idealne do pieczonych ziemniaków, tostów czy pieczywka z grilla. Jeśli ktoś lubi, to może dodać więcej ziół prowansalskich.
Fakt, masło czosnkowe to podstawa U nas żaden grill nie może się obejśc bez pieczywa czosnkowego Ja do masła (wyciągam wcześniej z lodówki żeby można było łatwo połączyć składniki) dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę a jak nie mam to daję czosnek granulowany do tego dodaję oregano, bazylię, mieszam i gotowe
A do ziemniaków i mięs to lubię sos a`la tzacyki. Robię go tak: do serka homogenizowanego o naturalnym smaku dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, ogórek starty na drobnej tarce i odciśniety, do tego sól i pieprz do smaku. Pycha
Jeśli ktoś nie może lub nie lubi masła, można pieczywo tylko natrzeć uprzednio naciętym świeżym ząbkiem czosnku.I też smaczne. WSZYSTKO MNIE INTERESUJE!
Też uwielbiamy czosnek. My z kolei radzimy sobie tak - lekko grillowane kromki pieczywa, takie chrupiące, nacieramy obranym ząbkiem czosnku, który na takiej chrupiącej powierzchni rozciera się rewelacyjnie; jeszcze gorącą grzankę smarujemy masłem i posypujemy solą. Pycha. Od czasu do czasu, kiedy mamy dość grillowanego mięcha, robimy sobie właśnie takie grzaneczki i nie potrzeba nam nic więcej do szczęścia Szybko i smacznie.