W sumie nie wiem co to, jak to nazwać, ale jest dobre i BARDZO ŁATWE
2 szkl mąki 3/4 szklanki cukru zwyklego 2 łyżki kakao 1 łyżka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek dżemu(ja wrzucam cały słoik:) )-najczęściej dżem śliwkowy albo wiśniowy. Dzisiaj zrobiłam z pożeczkowym 1 szkl. mleka 1/2 margaryny posiekanej na kawalki (czasem dosypuję jeszcze 1 łyżeczkę przyprawy do piernika(ale nie jest to konieczne)
To wszystko najlepiej utrzec mikserem, w takiej kolejności jak napisałam, gotowe:) Ciasto robi się dosłownie 15 min:) Potem tylko przelać do przygotowanej formy (ja mam taką podłużną) i wstawić do pieca. Piec - Myślę że coś koło 40 min powinno siedzieć w piekarniku. w 180 stopniach. Najlepiej po prostu kontrolować samemu.
ja ostatnio dodalam do tego ciasta jedno jajko i smakowalo o wieeeeeeele lepiej, tylko problem byl w tym, ze ciasta sie nie dalo pokroic normalnie bo sie lekko .. rozwalalo a bez jajka z krojeniem nie bylo problemu, za to nie smakowalo az tak dobrze.. przynajmniej mej drugiej polowie uwielbiam jeść!!
Zrobiłam wczoraj wersję bez mleka i margaryny (dla alergika) zamiast mleka dałam pół szklanki wody a zamiast margaryny pół szklanki oleju. Wyszło bardzo dobre i szybko ze stołu zniknęło życie jest pełne zakrętów ...